Bio- en myofeedback

Specialisaties

Luisteren naar je lichaam en je bewust worden van de signalen die je lichaam geeft. Dat is het doel van bio- en myofeedback. Spierspanning en allerlei biologische functies, zoals huidweerstand, ademhaling, bloeddruk en hartslag worden met uiterst gevoelige apparatuur gemeten. Myo betekent spier. 

Het lichaam geeft zelf allerlei signalen. Toch negeren cliënten deze vaak. Bio- en myofeedback maken cliënten weer bewust van de signalen en leert hen hierop adequaat te reageren. Tijdens de meting zijn deze lichaamssignalen zichtbaar op een computerscherm, zodat zowel de therapeut als de patiënt een continue beeld krijgen van wat er in het lichaam gebeurt. Het effect van een beangstigde gedachten, geconcentreerd nadenken, de manier van ademen, de zithouding, etc. is direct zichtbaar. Op deze manier is het mogelijk bepaalde gewoonten te doorbreken.

Bio- en myofeedback zijn bijvoorbeeld succesvol bij het behandelen van RSI, hoofdpijn, nek- en schouderpijn en hyperventilatie. Het uiteindelijke doel is dat de patiënt zijn eigen lichaamssignalen leert herkennen en bewust controleren. In eerst instantie met behulp van biofeedback, later ook zonder apparatuur. Vaak is al na één sessie een leereffect merkbaar.

Een van de nieuwste en meest diepgaande methode van biofeedback is de training van de hart-ritme-variabiliteit (HRV) en hartcoherentie training. Hierbij worden zowel ademhaling als hartslag tegelijkertijd gemeten. Zie: hartcoherentietraining.

Bij de biofeedbacktraining maken we bij ons in de praktijk gebruik van meerkanaals biofeedback apparatuur, wild divine, Emwave PC, stresspilot en de respirate.

Voor meer informatie;

www.biofeedbackvereniging.nl
www.bfe.org
www.aapb.org
www.bcia.org
www.mindmedia.nl

Kijk hier naar de meerwaarde van een stressprofiel.

Pin It on Pinterest