Neem jij wel een de tijd te luisteren naar je ademhaling?

Je adem is een graadmeter van hoe je je voelt.

Stress is de boosdoener. Een gehaast  leefpatroon is de norm geworden.  Onze ademhaling reageert hier ook op en dit is een van oorzaken van een ‘disfunctioneel adempatroon’. Bij een disfunctioneel ademhalings- patroon kost ademen moeite. Een bekende vorm is hyperventilatie door angst en stress, maar het kan op meer manieren misgaan. Je forceert bijvoorbeeld voortdurend de spieren van je borstkas.

Dat kan veel klachten opleveren, bijvoorbeeld steken in de borst, duizeligheid, buikpijn, tintelingen en een verward gevoel. Dit heeft onder meer te maken met een te laag koolzuurgehalte in het bloed en bloedvaten die zich vernauwen.
Ben je alert, bijvoorbeeld omdat je een punt wilt maken tijdens een spannende vergadering, dan is een snellere ademhaling hoog in de borst normaal en functioneel  Zolang je na dat spannende moment maar weer kunt terugkeren naar een ontspannen manier van ademhalen.

Een gecertificeerd Adem- en Ontspanningstherapeut volgens de methode van Dixhoorn kan je hierbij helpen.

Even rustig ademhalen is makkelijker gezegd dan gedaan!  In de  kerstuitgave van de Margriet wordt aandacht besteed aan het belang van “goed” ademen.  Lees hier het hele artikel uit de Magriet.

Pin It on Pinterest